pondělí 11. února 2008

Včerejší tragédie na Trabzonu

Neskutečný.
To je slovo, kterym bych označil počínání včerejších turků letících do Trabzonu. Jak jsem již někde psal, tak jsem začal Tureckou ATC Tour (která je oceňována frčkou).
Jako první letiště jsem zvolil LTCG (Trabzon) - Je to u moře, a je tam na finále hezká loť (loď samozřejmě)
Jako stanoviště jsem si vzal Radar, tedy přesněji Approach.

Vše jsem měl "legálně" nahlášeno. V ATIS zprávě jsem měl uvedeny poznámky: ATC challenge Tour // Controlling in english ONLY . Což evidentně nestačilo. Byl jsem ochotný akceptovat piloty, kteří neumí anglicky, aby pokračovali vlastní navigací po příletových tratích, které jsem měl dokonale nastudované. ze začátku 2 přílety, 2 odlety. Vše z mé strany v pořádku. Oba vládli perfektní angličtinou, takže nebyl problém se dorozumět. Do toho se připojil pan Věžka.

Nějaký Student 2 . Na síti nějakých 20 hodin. Podle chatu mu bylo 13. Si na mě začal vyskakovat. Že neumim turecky a podobné hlody (no, chtěl mě vyštípat). Já jsem se na něj kapku naštval, a napsal mu, že jsem četl většinu materiálů na webu k této tour a nějak jsem tam nenašel že bych měl umět turecky. A jestli se mu to nelíbí, že si odřídím přilétající provoz a odpojím se, pak se to dořeší se Staffem. Jak jsem napsal slovo "STAFF", tak už musel jít pryč, během 2 minut byl offline ;-)

Následovala Vlna příletů z Antalye.
První: let v pořádku, komunikace po textu. OK
Druhý: nezná příletové tratě, komunikace Voice, angličtina NAPROSTO v pořádku.
Třetí: Let v pořádku, ale nezná readback ... Komunikace po textu ... vždy napsal jen RGR
Čtvrtý: celý let bez odpovídače C, pokoušel se mě dořvat na frekvenci .. což se mu nepovedlo. (SFO, 5 hodin na síti)

Opravdu jsem čekal menší šok ...